Taidelahjat

Levitä taiteen ilosanomaa – anna Taidelahja!

Sinun on mahdollista tarjota ystävälle tai läheiselle ilahduttava Taidelahja Helsingissä 7.–9.8.2020. Jokaisesta aineettomasta taidelahjapaketista paljastuu yllättävä sooloesitys yhdeltä klassisen tai kevyen musiikin taiteilijalta, runoilijalta tai muun esittävän taiteen ammattilaiselta.

Lahjan saajalle Taidelahja on intiimi esitys, joka koetaan joko ikkunasta, parvekkeelta tai sopivan etäisyyden päästä. Yhden esityksen kesto on noin viisi minuuttia ja lahjat toteutetaan 7.–9.8. klo 12–20 välillä.

Taidelahjat ovat tilattavissa 3.–6.8. välisenä aikana ja ne ovat maksuttomia niin tilaajalle kuin vastaanottajallekin. Taidelahjan sisältö säilyy yllätyksenä taidehetkeen asti ja tilaat sen helposti verkosta.

Taidelahjojen tilaus on päättynyt. 

 

Yhteistyössä: Helsingin Sanomat

 

Usein kysytyt kysymykset:

 

TILAAMINEN

 • Miten Taidelahjat-tilaus toimii?
  Voit tilata Taidelahjan läheisellesi taidelahja.helsinkifestival.fi -sivun kautta. Tilauksen lähetettyäsi Taidelahjat-tiimi tarkistaa lahjan saatavuuden ja vahvistaa varauksesi sinulle tekstiviestillä ja sähköpostilla. Tilauksen teon yhteydessä saat lisäksi henkilökohtaisen linkin Taidelahjan tiedot -sivulle, josta voit aina tarkistaa Taidelahjasi statuksen.
 • Kuinka monta Taidelahjaa voin tilata?
  Koska Taidelahjoja on rajallinen määrä, yksi henkilö voi muistaa vain yhtä läheistään. Helsingin juhlaviikonloppu tarjoaa myös runsaasti muuta ohjelmaa, josta voi nauttia 21.–23.8. Tutustu koko Juhlaviikonlopun ohjelmaan täällä.
 • Kuinka monta Taidelahjaa on saatavilla?
  Taidelahjoja on jaossa yhteensä n. 300 kpl
 • Ovatko Taidelahjat tilattavissa vain Helsingin alueella oleviin osoitteisiin?
  Taidelahjoja voi tilata vain helsinkiläisiin osoitteisiin. Juhlaviikonloppu tarjoaa runsaasti myös muuta, kaikille saatavilla olevaa ohjelmaa. Katso ohjelma täältä.
 • Tilasin lahjan Taidelahjat-sivun kautta, mutta en ole saanut tilausvahvistusta. Mitä teen?
  Mikäli teit tilauksen yli 24h sitten, etkä ole saanut yhtään tekstiviestiä tai sähköpostia, ota yhteyttä sähköpostitse: pihat@helsinkifestival.fi
   
 • Näkyvätkö lahjan saajan tai tilaajan yhteystiedot julkisesti?
  Eivät näy. Kuvausluvan antaneisiin tilaajiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä, jos Taidelahjan anto kuvataan tapahtuman toimesta.

 

LAHJAN SAAPUMINEN

 • Kuinka tunnistan Taidelahja-taiteilijan? / Miten taiteilija löytää oikeaan paikkaan?
  Välitämme taiteilijalle yhteystietosi ja hän saapuu antamaasi osoitteeseen tilattuna ajankohtana. Voit antaa lisätietoja tapaamispaikasta tilauksen yhteydessä. Taiteilija soittaa sinulle ennen Taidelahja-hetken alkua. Huomioithan, että puhelu voi tulla tuntemattomasta numerosta.
 • Tuleeko minun ottaa yhteyttä taiteilijaan erikseen?
  Sinun ei tarvitse olla yhteydessä taiteilijaan. Taiteilija saapuu paikalle tilauksessa syöttämiesi tietojen perusteella.
 • Tuleeko minun olla paikalla Taidelahja-hetkellä?
  Kyllä, muistathan olla taiteilijaa vastassa ennen Taidelahja-hetkeä.
 • Miten henkilö, jolle haluan tilata Taidelahjan, saa tietää lahjahetkestä?
  Taidelahjaa tilatessasi sitoudut olemaan itse paikalla Taidelahja-hetkellä. Varmistathan siis, että myös läheisesi on tapahtumapaikalla valmiina jo ennen taiteilijan saapumista. 

 

TAIDELAHJAN TAPAHTUMAPAIKKA JA -AIKA

 • Missä ja milloin Taidelahja esitetään?
  Taidelahja esitetään tilauksessa antamassasi osoitteessa varaamanasi aikana.
 • Mikä olisi hyvä tapahtumapaikka Taidelahjalle?
  Suosittelemme Taidelahjojen tapahtumapaikaksi lahjan saajan kotipihaa. 
 • Voiko taiteilijaa pyytää esittämään lahjan sisälle kotiin?
  Lähtökohtaisesti Taidelahjaa ei toimiteta lahjan saajan kotiin, sillä sisällä turvavälejä on vaikea huomioida. 
 • Kuinka kauan minun on hyvä varata aikaa Taidelahjalle?
  Taidelahjan kesto on kokonaisuudessaan noin 5–10 minuuttia ilmoitetusta kellonajasta alkaen.
 • Jos sataa, miten Taidelahja esitetään?
  Huonon sään sattuessa taiteilijan kanssa voi neuvotella vaihtoehtoisesta esiintymispaikasta – esimerkiksi läheinen bussipysäkki tai pihakatos voi toimia hyvin!
 • Ystäväni työskentelee viikonloppuisin, voinko tilata Taidelahjan esitettäväksi hänen työpaikalleen?
  Taidelahjan voi tilata esitettäväksi myös työpaikalle. Suosittelemme lahjan tapahtumapaikaksi pihaa tai muuta väljää tilaa, jossa turvavälit on mahdollista huomioida. Anna lisätietoja Taidelahjan tapahtumapaikasta tilauksen yhteydessä.
 • Voinko tilata Taidelahjan muistisairaalle äidilleni palvelukotiin?
  Taidelahjan voi tilata palvelukotiin, mutta palvelukodin henkilökuntaa olisi hyvä tiedottaa asiasta etukäteen. Suosittelemme lahjan tapahtumapaikaksi pihaa tai muuta väljää tilaa, jossa turvavälit on mahdollista huomioida.
 • Voinko tilata Taidelahjan kulttuuripiirimme tapaamiseen, jolloin siitä pääsisi nauttimaan koko kuusihenkinen ryhmämme?
  Taidelahjat ovat intiimejä esityksiä lahjan tilaajalta lahjan saajalle. Kokoontumisia Taidelahja-hetkellä pyritään välttämään.
 • Voinko tilata Taidelahjan järjestämiini juhliin?
  Taidelahja ei ole maksuton ohjelmanumero pihajuhliin, vaan intiimi esitys lahjan tilaajalta lahjan saajalle. Kokoontumisia Taidelahja-hetkellä pyritään välttämään.
 • Voivatko kaikki samassa taloudessa asuvat (esim. koko perhe) tulla nauttimaan ulos Taidelahjasta?
  Taidelahjat ovat intiimejä esityksiä lahjan tilaajalta lahjan saajalle. Oman harkinnan mukaan samassa taloudessa asuvat voivat kuitenkin olla läsnä turvavälit huomioiden.

 

TAIDELAHJAN SISÄLTÖ

 • Saanko tietää Taidelahjan sisällön ja taiteilijan etukäteen? Voinko esittää toivomuksen Taidelahjan sisällöstä?
  Taidelahjan esittäjä ja sisältö pysyvät h-hetkeen asti yllätyksinä. Lahjat ovat lähtökohtaisesti noin 5 minuutin pituisia sooloesityksiä kotimaisilta ammattitaiteilijoilta.
 • Onko Taidelahjoille ikärajaa?
  Taidelahjat sopivat kaikenikäisille.

 

TAIDELAHJAN TALLENTAMINEN

 • Saanko kuvata tai videoida esitystä ja jakaa sen somessa?
  Saat ja se on toivottavaakin. Käytäthän jakaessasi tunnisteita #juhlaviikonloppu, #helsinkifest ja #taidelahja, niin löydämme muistosi helposti!
 • Voidaanko minua ja lahjansaajaa kuvata Taidelahjan aikana?
  Mikäli olet antanut kuvausluvan tilausvaiheessa, on mahdollista että paikalle saapuu kuvaaja Taidelahjat-tuotannon puolesta. Kuvia käytetään Helsingin juhlaviikonlopun viestinnässä. Mahdollisesta kuvauksesta pyritään olemaan yhteydessä lahjan tilaajaan etukäteen.

 

TAIDELAHJAN MUUTOKSET JA PERUUTUS

 • Miten minun tulee toimia, jos joudun perumaan tilaamani Taidelahjan
   Voit peruuttaa sekä varatun että jo vahvistetun lahjan Taidelahjan tiedot -sivun kautta. Huomioithan, että peruutus tulee tehdä viimeistään 6.8. klo 16.00 mennessä. 
 • Ups! Syötin väärän yhteystiedon, mitä teen?
  Tilaussivu hyväksyy vain toimivia kotimaisia puhelinnumeroita ja helsinkiläisiä osoitteita. Mikäli tilaukseesi lipsahti silti väärä yhteystieto, voit olla yhteydessä meihin pikimmiten sähköpostitse osoitteeseen pihat@helsinkifestival.fi. Vastaamme vuorokauden kuluessa.
 • Voinko vaihtaa Taidelahjan kellonaikaa?
  Vahvistetun Taidelahjan kellonaikaa ei voi muuttaa. Mikäli haluat peruuttaa Taidelahjan, peruutus on tehtävä 6.8. klo 16.00 mennessä Taidelahjan tiedot -sivulta.
 • Voiko Taidelahja myöhästyä/peruuntua minusta riippumattomasta syystä?
  Taidelahja-taiteilija on sinuun yhteydessä puhelimitse, mikäli lahja myöhästyy tai sille ilmaantuu ylitsepääsemätön este. Huomioithan, että puhelu voi tulla tuntemattomasta numerosta. Taidelahja-tilauksesi voidaan hylätä tuotannon toimesta, mikäli tilaus on puutteellinen tai asiaton.

 

TAIDELAHJAN TURVALLISUUS

 • Miten pandemiaturvallisuus on huomioitu?
  Taidelahjat ovat intiimejä esityksiä lahjan tilaajalta lahjan saajalle. Kokoontumisia Taidelahja-hetkellä pyritään välttämään. Taiteilija velvoitetaan noudattamaan turvavälejä Taidelahja-hetkellä – ethän siis ota lähikontaktia taiteilijaan (esim. kättely tai halaus)!
 • Miten yleinen turvallisuus on huomioitu?
  Tuotanto on ohjeistanut taiteilijat toimimaan erilaisissa tilanteissa ja taiteilijalla on oikeus niin katsoessaan vetäytyä esiintymisestä, mikäli tilanne tuntuu turvattomalta.

 

Etkö vieläkään löytänyt vastausta?
Ota yhteyttä: pihat@helsinkifestival.fi